Tomyam Putih



Tomyam Putih
Hidangan : 5 orang



Bahan-bahan

1 mangkuk ayam & diptong kecil
2 mangkuk air
7 ekor udang dibuang kepala
5 ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang besar -dibelah 2
5 biji cili padi - diketuk
2 biji tomato - dipotong dadu
3 batang serai - diketuk
6 helai daun limau purut diketuk
1 sudu kecil ssam jawa - seeloknya gunakan yang tanpa biji
2 biji limau nipis - dibelah dan dibuang biji
Daun ketumbar - dipotong kasar
Garam & gula - secukup rasa

Cara-cara:

1.Masukkan air kedalam periuk
2.Masukkan ayam & bawang putih
3.Masukkan udang dan terus masukkan tomato, biarkan 1 minit
4.Masukkan air asam jawa, kacau
5.Besarkan api sebesar-besarnya. Campakkan sekaligus serai, daun limau purut & bawang besar. Biarkan menggelegak kuat selama 20 saat
6.Perlahankan sekecil-kecil api. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan lada jarum
7.Taburkan serbuk lada hitam dan perahkan limau nipis 2 belahan. Pastikan proses ini berlaku tidak lebih 20 saat
8.Tutup api. Angkat terus dan hidangkan
9.Taburkan potongan daun ketumbar