Resepi Kek Strawberry Shortcake- Japanese-style


[atau Japanese Strawberry Shortcake]
8" atau 9 "loyang bulat ketinggian 3"
Kek sponge diadaptasi dan dimodified dari Table for 2..or more:http://wendyinkk.blogspot.com/2009/08/strawberry-yogurt-cake.html


Kek strawberry shortcake - Japanese-style

Bahan kek sponge (atau boleh guna resepi sponge cake lain)


Kek yang dah dipotong


5 biji telur Gred A - ku guna 4 biji
150g gula kastor/gula halus - ku guna 120g

100g tepung kek@tepung superfine - ku guna 80g tepung superfine
25g tepung jagung - ku guna 20g
1/2st baking powder - ku guna 1/4st
50ml@50g susu segar + 1st esen vanila - ku guna 40ml air + 1/2sb susu tepung + 1/2st esen vanila

50g butter, dicairkan - ku guna 40g

Hiasan:
300g-500g fresh cream@non-dairy whipping cream, dikocok hingga kental
250g buah strawberry segar
Coklat untuk celup strawberry (optional)


Cara:

1. Panaskan oven pada suhu 170C.

2. Lengser dan alaskan dasar serta keliling loyang kek 8 atau 9" (ku guna 8") dengan baking paper. Ketepikan.

3. Pukul telur dan gula dalam bekas tahan panas dengan mixer elektrik pada max speed secara double-boiler. Pukul hingga adunan naik 2-3x ganda, berwarna putih-kuning pucat dan pada ribbon stage selama 6 minit. (NB: ku hanya didihkan periuk kecil berisi air sampai menggelegak, angkat dan letakkan periuk dekat dengan tempat mixer. Lepas tu ambil bekas tahan panas berisi telur + gula, letak atas periuk tersebut dan pukul hingga adunan jadi gebu).

4. Ayak tepung kek, tepung jagung dan baking powder dalam satu bekas.

5. Kaup balikkan campuran tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur, berseling-selikan dengan susu segar. Mulakan dengan campuran tepung dan akhiri juga dengan campuran tepung. (Contoh: tepung-susu segar-tepung-susu segar-tepung).

6. Ambil sedikit adunan, campurkan ke dalam butter yang dicairkan tadi. Gaul rata dan masukkan adunan ini ke dalam adunan asal. Kaup balik hingga rata (ku guna mixer speed paling slow sekali, malas nak guna spatula).

7. Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakar 170C, 30-35 minit atau hingga lidi dicucuk kering dan atas kek sedikit keperangan.

8. Keluarkan dari oven dan terbalikkan loyang atas redai. Keluarkan loyang dan biarkan kek sejuk pada suhu bilik.

9. Potong kek kepada 3 layer (nak lagi senang simpan kek dalam peti sejuk sejam dua sebelum dipotong).

10. Atas layer kek pertama, sapu fresh cream dan hiaskan dengan hirisan strawberry secara rawak. Tutup dengan layer kek kedua.

11. Ulang dengan menyalut lapisan ke-2 kek dengan fresh cream dan hirisan strawberry.

12. Akhiri dengan lapisan kek ke-3 dan salut keseluruhan kek dengan baki fresh cream. Susun hirisan buah strawberry di keliling kek dan di atas kek (kalau nak buat macam dalam gambar, salut kek dengan fresh cream dahulu, kemudian hiris nipis-nipis strawberry. Lepas tu 'lekat'kan hirisan strawberry pada kaki kek tersebut).

13. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.


VERDICT: Kek sponge sesangat lembut, lembab dan gebu ("Macam kat hotel!" sampuk En. Hubby, haha) dan tak berapa manis jadi kombinasi dengan fresh cream yang manis serta strawberry yang masam-manis memang sesuai. Ahaks~

NB: Kalau nak tahu kenapa guna kaedah double-boiler untuk pukul telur, sebenarnya telur lebih mudah kembang bila dipukul cara begini. Sebelum ni pernah buat kek sponge, bahan-bahan dan cara lebih kurang sama macam kat atas, cuma tak guna double-boiler. Memang berbeza sangat bila buat cara double-boiler, lagi-lagi kalau guna oven otang/tangkring ku yang temperamental ni. Huhu..

***Ada geng My Resipi@Facebook dah pernah try kek ni untuk sambutan Hari Guru. Feedback yang memberangsangkan dari pihak guru, katanya rasa sangat unik dan different dari kek-kek yang lain. Ahaks~