brownies layer cheese





bahan untuk brownies :

180gm gula kaster
200gm marjerin
200gm coklat bar-coklat masakan
190gm tepung gandum-ayak
50gm serbuk koko-ayak
4 biji telur gred A-kalau telur ayam biasa buh 4 bijik keyh!

cara membuatnye pulak:
kita wat brownies dulu tau
1. cairkan butter+coklat masakan secara double boil.
2.pukul telur dengan gula sampai gula hancur. jangan lama2 sangat
3. step seterusnya guna spatula sahaja k! masukkan tepung n koko yang dah diayak.kacau rata
4.masukkan coklat masak n butter yang dah dicairkan tadi
5.bubuh separuh adunan ni dalam loyang yang dah sapu butter.separuh je tau!
6.masukkan loyang dlm pengukus.tutup loyang pakai aluminium foil,
kukus smpai masak sebelum masukkan layer cheese pulak

**kukus mesti dipanaskan terlebih dahulu tau

sementara tu kita wat layer tuk cheese lak k

bahan untuk cheese:
250gm cream cheese (saya guna tatura brand)
80gm gula kaster
25 ml susu segar/air
1 biji telur gred A

ok untuk layer nih senang je..campurkan semua bahan KECUALI telur.
pukul semua bahan sampai kembang pastu baru masukkan telur..kacau rata.

bila lapisan brownies td dah masak, masukkan lapisan cheese

pas lapisan cheese da masak baru masukkan lebihan adunan brownies td

note: loyang kena tebal. atau pon u all pandai2 la kurangkan adunan tuk brownies td yerk.
atau leh gak tambah adunan cheese tu menjadi 2 adunan..baru rasa nyer superb!
sbb kek nih mmg tuk loyang 9''lebar x3''tinggi loyang. tu pun adunan kena aluminium foil.

oleh yang demikian, bila dah kena alumn. foil tu, saya trus la masukkan dlm oven..hahahaha
dah jadik separuh kukus, separuh bakar. tp rasa tetap mengancam beb!


taraaa...

ni la hasil dia pas dibakar

tuk coklat topping :
bar coklat + whipping cream
-double boil smpai cair
curahkan jela atas kek tu...

dengan parutan coklat..kalau ada stroberi kan lagi best.