Resepi Macaroni cheese

Resepi Macaroni cheese

Bahan:
2 liter air
1 sudu besar garam
2 cawan makaroni
2 keping Chicken slice
2 sudu besar mentega tanpa garam
2 cawan keju cheddar parut,
1 sudu teh tepung kanji
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu,
(susu dipanaskan sehingga berwap, tetapi tidak menggelegak)
½ sudu teh jus lemon
⅓ cawan chicken slice, (didadu)
#Sedikit lada hitam keju parut untuk hiasan.

Cara²:

1) Gaul keju cheddar parut bersama tepung kanji. Hingga campuran bersalut sebati@ berderai. diketepikan. Ini akan membantu keju dari melekat².

2) panaskan 2 liter air masukkan garam hingga tunggu mendidih dan masukkan makaroni dalam periuk.. Celur makaroni hingga lembut (lebih kurang 7 minit). Kemudian tos kan air.

3) sementara tunggu makaroni masak, boleh laa sediakan sos..

Cairkan mentega dalam periuk dgn api sederhana. Masukan tepung gandum. Sentiasa kacau untuk mengelakkan berketul kemudian masukkan susu. Kacau sehingga sos sebati.. Dan masukkan keju parut, masak sehingga sos nampak licin dan likat.. Perah jus lemon.masukkan makaroni, dan chicken slice. Agak dah sebati dan masak boleh laa hidang..

Hiaskan dgn menabur sedikit lada hitam dan keju parut.

Hidangkan segera semasa panas²..

Selamat mencuba.. :)