Ayam Golek


Ayam Golek
Oleh:Mummy Ila Omar
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Bahan bahannya:
Ayam Seekor ( ikut suka besar mana ).
Bahan a :
1 labu Bawang Putih
daun thyme atau rosemary segar
Bahan B :
1 cawan pepsi / coke
1 sudu besar mixed herb
1 sudu besar thyme
1 sudu besar lada hitam ( kasar )
secubit garam
2 helai bay leaf
3 sudu besar sos tiram
kicap manis
minyak bijan ( ikut citarasa )
madu lebah

Cara :
Bawang putih mesti diketuk. jgn dibuang man mana bahagian dan dimasukkan terus dalam perut ayam
dan daun thyme atau rosemary..
semua bahan b dicampur dan direndam ke dalam ayam ( guna plastik )
mesti di perap sekurang kurangnya 4 jam.. lebih baik satu hari..
( nak bakar pagi, buat malam )

panaskan ketuhar 350'.
bakar ayam 20 minit.. ( guna aluminium foil / balut )
then turunkan ke 240' bakar 35-40 minit ( buka foil.. )
cubalah.. kalau boleh lada hitam tabur atas ayammm
*ayam kalau nak cantik kena bakar guna dalam aluminium foil.. tp gambar yg ila upload xda aluminium foil.. so agak hitamlah jadinya.

selamat mencuba! :)
Ayam Golek
Oleh:Mummy Ila Omar
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

Bahan bahannya:
Ayam Seekor ( ikut suka besar mana ).
Bahan a :
1 labu Bawang Putih 
daun thyme atau rosemary segar
Bahan B :
1 cawan pepsi / coke
1 sudu besar mixed herb
1 sudu besar thyme
1 sudu besar lada hitam ( kasar )
secubit garam
2 helai bay leaf
3 sudu besar sos tiram
kicap manis
minyak bijan ( ikut citarasa )
madu lebah

Cara :
Bawang putih mesti diketuk. jgn dibuang man mana bahagian dan dimasukkan terus dalam perut ayam
dan daun thyme atau rosemary..
semua bahan b dicampur dan direndam ke dalam ayam ( guna plastik )
mesti di perap sekurang kurangnya 4 jam.. lebih baik satu hari.. 
( nak bakar pagi, buat malam )

panaskan ketuhar 350'.
bakar ayam 20 minit.. ( guna aluminium foil / balut )
then turunkan ke 240' bakar 35-40 minit ( buka foil.. )
cubalah.. kalau boleh lada hitam tabur atas ayammm
*ayam kalau nak cantik kena bakar guna dalam aluminium foil.. tp gambar yg ila upload xda aluminium foil.. so agak hitamlah jadinya.

selamat mencuba! :)